Andres Ambauen's profile

Cinerama, Rotterdam

Döll architecten, Rotterdam
Designer: Henk Döll, Andres Ambauen
Project team: Isabel Basombrio, Mireia Luna, Bart Theunissen             
Döll architecten maakte een ontwerpvoorstel voor een hoogbouwvolume op de locatie van het huidige Cinerama in het centrum van Rotterdam. In de 70 meter hoge toren bevinden zich naast kantoren, woningen en parkeergelegenheid een hotel, een wellness centre en een lounge club.
In het ontwerp komen programmatische en architectonische ingrepen samen in een stoer volume met een twist, letterlijk en figuurlijk. Het volume van de toren draait over een aantal hoeken. Zo ontstaat een visueel ranke toren die vanuit ieder perspectief spannend oogt. Het programma is niet uitsluitend in horizontale lagen ingedeeld. De draaiing van de toren geeft iedere functie in het ontwerp een optimale plek en schitterende uitzichten in het gebouw.

De monumentale entreepartij wordt in haar oude glorie, maar met nieuw elan hersteld. Ze doet dienst als de centrale lobby van het gebouw, van waaruit alle functies ontsloten worden. Direct aan de lobby worden publieke
functies gesitueerd, zoals het wellness centre en een café, wat een levendige plint oplevert. De gevel bestaat uit een transparante pui waar een systeem van horizontale lamellen zich omheen vouwt. Dit geeft het gebouw
eenheid en een kenmerkende robuuste en industriële uitstraling. De hoogte en positie van de lamellen past zich aan de gewenste lichtinval van de verschillende functies aan. De sturing van de zichtlijnen zorgt voor privacy van de omwonenden.
Cinerama, Rotterdam
Published: